Van basisschool naar een huisartsenpraktijk

Dit gebouw heeft een bijzonder verleden, het is namelijk een school geweest. Dat zie je ook na de verbouw, terug in veel oude details: een oude muurschildering, het glas-in-lood raam, de kleine raampjes en een schoolbankje op de eerste verdieping. De huisartsen hadden het geluk dit bijzondere pand te kunnen kopen, aan ons de taak om er een mooi medisch centrum van te maken!

De naam van het nieuwe gezondheidscentrum is De ZonneHoed. We wisten meteen dat er iets bijzonders moest komen in dit pand. We ontwikkelden een concept om een gezonde leefstijl te stimuleren en uit te dragen door middel van het praktijkpersoneel èn het interieur. Het moest een uitnodigend, mooi en functioneel Gezondheidscentrum worden met een knipoog naar de oude school. We hebben hierbij gebruik gemaakt van het WELL Building Standard – een methode voor het ontwerpen van gezonde gebouwen.

Er zijn verschillende thema's van toepassing: Air, water, nourishment, light, fitness, comfort en mind. Al deze thema's kan je toepassen in het interieur. We hebben vooral gebruik gemaakt van de thema's licht, comfort, fitness en mind.

In het ontwerp van het centrum zijn LHV-uitgangspunten verwerkt op het gebied van privacy, scheiding rust- en onrustgebied, geluidseisen, hygiëne, ergonomische aspecten, heldere loop- en zichtlijnen voor artsen en patiënten, vrije doorgangen, afmetingen van ruimtes en daglichttoetreding.

Voor de sfeer is er gekozen voor een hotel vibe: gastvrij en chic. Er zijn pastelachtige tinten toegepast, die niet helemaal doorlopen tot het plafond maar stoppen op een hoogte van 2.40. Deze hoogte komt overeen met een oorspronkelijke tegellijn, die in de gangen van de school aanwezig waren. Hierdoor krijg je een heel bijzonder effect. Verder zijn de bekende ouderwetse schoolposters als behang op een aantal wanden aangebracht.

Kortom, een medisch centrum met karakter, wat je eigenlijk zelf moet gaan bewonderen!

Kijk ook bij een vergelijkbaar project op onze site, waarbij ook een school is verbouwd tot huisartsenpraktijk: schoolgebouw wordt huisartsenpraktijk