Een tijdloos ontwerp bestaat niet

donderdag 31 oktober 2019

'Het moet wel een tijdloos ontwerp zijn.' Veel opdrachtgevers vragen me tijdens het ontwerpproces om 'een tijdloos ontwerp.' Logisch natuurlijk want een organisatie gaat vaak voor veel geld bouwen of verbouwen. Dan wil je niet over 3 jaar al uitgekeken zijn op de kleuren en de vormgeving...

Als opdracht vraag ik mijn klanten wel eens om beelden te verzamelen van interieurs, die volgens hen tijdloos zijn.
En wat blijkt? De gevonden beelden zijn altijd beelden van trendy interieurs van NU.

Hoe komt dat, en hoe zit het nou eigenlijk met dat tijdloze van ontwerpen? Kan dat eigenlijk wel? Mijn antwoord is heel helder: een tijdloos ontwerp bestaat niet.

Van een ontwerp kun je juist heel precies de leeftijd bepalen. Als ik in een stad loop kan ik moeiteloos benoemen uit welke periode een gebouw stamt. Van de laatste eeuw kun je dat op 10 jaar nauwkeurig benoemen. Ook van interieurs is het heel simpel. Ik zie aan de gebruikte kleuren, materialen en vormgeving precies in welke periode een interieur ontworpen is. Als voorbeeld noem ik vaak het gebruik van hout. Dat lijkt heel tijdloos. Maar elke periode heeft zijn eigen kleur hout, waardoor ook dat een exacte indicatie geeft van de tijd waarin het is ontworpen.

De laatste decennia in vogelvlucht:

Eind jaren '70: werden alle (vuren) schrootjes uit panden gesloopt, om plaats te maken voor 'tijdloze' strakke witte wanden, plafonds en meubels.

Eind jaren '80: maakte dit plaats maken voor 'tijdloze' bijna barokke Mendini-achtige interieurs met lichte (essen) houten vloeren.

Begin jaren '90: zagen we in projecten de 'tijdloze' gekleurde en gebogen wanden met (kersen)hout-kleurige vloeren.

Eind jaren '90: werd het eerste 'tijdloze' (grijze) sloophout in een project geïntroduceerd.

En hier wil ik even stoppen. Waarom?

Omdat deze stijl nu, anno 2019, en dus bijna 20 jaar later(!) nog steeds dé grote trend is in huis-tuin-en-keuken-interieurs!
Sloophout, beton-look en ruw gebikte muren. Sla een life-style-magazine open en je ziet het bladzijde na bladzijde.
En de meeste mensen voelen zich er zeer prettig bij en ervaren het als trendy, maar ook als tijdloos.

Blijkbaar ebt de stijl van een nieuw interieurontwerp nog jaren na. En niet alleen de sloophout-stijl, maar elke stijl. Die schrootjes uit de late jaren '70 zaten er ook al vanaf begin '60. Dus die stijl duurde ook zo'n 20 jaar.

Leuk, zal je zeggen, maar wat heb ik daar aan? Nou heel veel! Namelijk de wetenschap dat je op een NU professioneel ontworpen interieur pas in 2039 bent uitgekeken! En voor een interieur is dat toch behoorlijk tijdloos!

Marjolein van Dijl, interieurarchitect BNI
Registratienummer: 4.881213.005

Marjolein van Dijl houdt een blog bij over haar veelzijdige werk als interieurarchitect. Ze wil haar ervaring van meer dan 30 jaar in dit vakgebied delen met geïnteresseerden. Onderwerpen uit de hele breedte van haar werk zullen aan de orde komen: projecten, uitdagingen, overpeinzingen, verwondering, dilemma’s, inspiratie, frustratie, vreugde, trots, tips en kijkjes achter de schermen van haar architectenbureau.