Blog#09 Overbodig

zondag 9 juli 2017

Deze zomer worden alle praatpalen ontmanteld. Overbodig geworden door de smartphone. Jammer, zegt iedereen, het was een mooi en zeer functioneel ding. En zo herkenbaar in ons straatbeeld. Helemaal waar, maar tegelijkertijd is dit misschien eindelijk het startschot, waar ik al zo lang op wacht. Het begin van een lang gekoesterde wens.

Want wat is er allemaal nog meer overbodig in 'ons straatbeeld'? Als je af en toe eens bewust en kritisch om je heen kijkt naar alle visuele ellende, die op straat over je uitgestort wordt, dan schrik je je dood. Ik in elk geval wel.
Gebodsborden en verbodsborden, met en zonder onderschrift, parkeermeters, bewegwijzeringsborden, óp en over elkaar; reclameborden, borden met onduidelijke teksten, werk-in-uitvoering-informatie en ga zo maar door.

En waarom staan ze er nog? Als we de praatpalen niet meer nodig hebben vanwege onze smartphones, waarom dan nog wel de bewegwijzeringsborden? Iedereen heeft een 'Miep' in zijn auto of op z'n smartphone die vertelt waar we zijn, of dat we onze bestemming bereikt hebben. Dus Hup, wég al die borden boven de A27 en alle andere snel- en langzaamwegen. Met een beetje goeie wil kan diezelfde Miep dan ook aangeven dat je een bepaalde straat niet in mag rijden, er niet mag parkeren, of er 50km per uur mag rijden. En hopla, er kunnen wéér honderdduizend verkeersborden ontmanteld worden voor de recycling.

En dan gebeurt het: wat wordt het mooi! We zien weer straten, bomen, huizen, tuinen en mensen in plaats van lelijke, schreeuwerige verkeersborden.
Nieuwe technologieën die gaan zorgen voor visuele rust! Voor een schone openbare ruimte. Wie had dat gedacht?
Zou het raar zijn, op de grote weg rijden zonder bewegwijzering?

Ik kan niet wachten!