Blog#06 - Het verschil

dinsdag 3 januari 2017

Wat is het verschil tussen een interieurarchitect, een interieurontwerper en een binnenhuisarchitect?
Geen idee? Denk je dat het allemaal hetzelfde is?
Nee dus!

Hoe zit het dan?

Even een klein stukje geschiedenis.
Het beroep van architect en interieurarchitect was lange tijd een niet-beschermd beroep. Dat wil zeggen, dat iedereen zich architect of interieurarchitect mocht noemen. Opdrachtgevers konden nergens achterhalen of iemand wel of niet een relevante opleiding had gedaan, en hadden geen enkel zicht op het kwaliteitsniveau.
Dat veranderde in 1988. Toen trad de ‘Wet op de titelbescherming’ in werking. Die wet bepaalt, dat alleen personen die zijn ingeschreven in het architectenregister (www.architectenregister.nl) de titel architect, stedenbouwkundige, tuin- en landschapsarchitect of interieurarchitect mogen voeren. Wie in aanmerking wil komen voor inschrijving in dit register moet voldoen aan de wettelijk gestelde opleidingseisen.
Een enorme verbetering, want nu kun je als opdrachtgever dus simpel opzoeken of iemand geregistreerd is. Een ander voordeel is, dat mensen zich niet meer ‘zo maar’ architect of interieurarchitect mogen noemen.

Tja, het leek zo mooi, maar al snel bleek dat dit simpel te omzeilen was. Want interieuradviseur, interieurontwerper, interieurdesigner of binnenhuisarchitect mocht je je wel noemen. Geen wet die dat verbiedt en, jammer genoeg, geen mens die het verschil weet!
Maar, vraag je je misschien af, is het zo erg als je geen ‘echte’ interieurarchitect in de arm neemt? Gaat het zo ontzettend mis dan? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Het ligt er aan wat voor soort advies je wilt. Ben je op zoek naar nieuwe meubels, een andere indeling of een nieuw kleurenschema voor je woning of je bedrijf, of wil je advies over de laatste trends? Dan kun je prima terecht bij elke interieuradviseur.

Maar als het gaat om een serieuze verbouw van een (bedrijfs)pand, dan heb je iemand nodig met meer skills. Iemand die in staat is een gedegen ontwerp te maken voor een ingewikkelde organisatiestructuur; die kennis heeft van bouwkunde, constructies, installaties, bouwregelgeving, duurzaamheid; die inhoudelijk en vaktechnisch overleg kan voeren met alle leden uit het bouwteam. Dan kies je…..voor mij of voor één van de 1800 andere, goed opgeleide interieurarchitecten!

Marjolein van Dijl, interieurarchitect BNI
Registratienummer: 4.881213.005

Marjolein van Dijl houdt een blog bij over haar veelzijdige werk als interieurarchitect. Ze wil haar ervaring van meer dan 30 jaar in dit vakgebied delen met geïnteresseerden. Onderwerpen uit de hele breedte van haar werk zullen aan de orde komen: projecten, uitdagingen, overpeinzingen, verwondering, dilemma’s, inspiratie, frustratie, vreugde, trots, tips en kijkjes achter de schermen van haar architectenbureau.